„Ucz przedszkolaka gotować„

Dzieci uwielbiają być aktywne, lubią też przeprowadzać eksperymenty i obserwować, co się dzieje z różnymi obiektami. Gotowanie doskonale zaspakaja te wszystkie potrzeby malucha.


Zwykle wypędzamy maluchy z kuchni żeby nam nie przeszkadzały, bez nich przygotowanie posiłku trwa o wiele krócej. Łatwiej nam wykonać wszystko samemu niż tłumaczyć i pilnować takiego małego szkraba, żeby się nie skaleczył czy oparzył. Wiem, że w czasie tygodnia raczej nie ma czasu na wspólne gotowanie, ale za to weekend powinniście spędzić w Waszej kuchni. Zwłaszcza, że uczenie tak małych dzieci gotowania ma kilka zalet:
- dzieci doceniają wysiłek, jaki ich rodzice wkładają w gotowanie,
- poszerzają swoją wiedzę o świecie, zjawiskach chemicznych, fizycznych – dowiadują się, co się dzieje podczas gotowania jajek czy pieczenia ciasta,
- poszerzają swój słownik, poznają nowe słowa – nazwy produktów, akcesoriów kuchennych, przypraw,
- nawiązują bliski kontakt z rodzicem, z którym gotują – to jest te kilka chwil, podczas których możesz rozmawiać z dzieckiem, dowiedzieć się, co u niego, jak tam w przedszkolu oraz przekazywać mu swoje wartości, wzmacniać więź. Wykorzystuj dobrze ten czas, bo później zacznie się odrabianie lekcji, komputer i rówieśnicy, więc trudno będzie nakłonić większego już szkraba na wspólne gotowanie.
- przy takich czynnościach jak krojenie, mieszanie czy ugniatanie ciasta dziecko ćwiczy paluszki, poprawia się jego sprawność manualna,
- gotowanie męczy fizycznie, zatem dziecko będzie mogło spożytkować nadmiar energii, taki mały kucharz po pracy padnie ze zmęczenia.

Czego potrzebujesz?
- fartuszek dla małego kucharza,
- nieco tępy nóż,
- stabilny stołeczek lub podest, na którym dziecko będzie mogło stanąć,
- waga kuchenna, miarka, minutnik

Kilka zasad zanim przystąpicie do gotowania
- w kuchni panuje rygor jak w wojsku, trzeba się słuchać Mamy czy Taty i bezwzględnie wykonywać ich rozkazy, zrozumiano?!
- kroimy tylko na desce do krojenia,
- nie wymachujemy nożem,
- uważamy żeby się nie oparzyć czy skaleczyć,
- czekamy na swoją kolej.

Co i jak gotować?

- niech dziecko pomaga Ci podając różne produkty i akcesoria kuchenne
- może też wkładać do garnka i wlewać wodę szklanką oraz dodawać przyprawy
- używajcie wagi kuchennej, miarki i minutnika – ważąc produkty, odmierzając ilości oraz nastawiając minutnik Twoje dziecko będzie gromadziło doświadczenia potrzebne mu przy nauce matematyki w szkole
- maluch może kroić warzywa i owoce, drzeć sałatę na kawałeczki, mieszać,
- gdy wyrabiasz ciasto daj mały kawałek młodemu kucharzowi – dobrze to zrobi jego paluszkom, poprawi sprawność manualną
- zróbcie kisiel z torebki – dla dziecka to będzie fascynująca obserwacja jak z gorącej wody i proszku robi się gęsta zawiesina,
- pokaż dziecku jak za pomocą garnka z wodą i metalowego sitka gotuje się na parze, np. warzywa
- przy jakiejś uroczystości pozwól dziecku zrobić od początku do końca cos do jedzenia dla gości, np. jeża lub węża z koreczkami (nabija się na wykałaczki kawałki sera, ogórka, kabanosów, itd. z małych pomidorków robi oczy, nacina czubek ogórka a do środka wkłada kawałek żółtego sera uformowanego w kształcie języka)
- proś dziecko by smarowało drewnianym nożykiem masło na kanapkach i dekorowało je za pomocą warzyw, ketchupu, musztardy

Życzę świetnej zabawy!


Autor: Magdalena Wolnik – Szynkielewska, pedagog



Trwa wysyłanie Twojej oceny...
Ocena: 5.0 z 5. 2 ocen.
Kliknij pasek ocen aby ocenić wpis.



Informacja o dotacji

Fundusze Europejskie - dla rozwoju innowacyjnej gospodarki - Inwestujemy w waszą przyszłość.